Hur jag använder generativ AI utan att förlora min kreativitet och varför vi måste våga ta kommandot över den kreativa processen.
Jag har jobbat intensivt med ChatGPT på olika sätt sedan strax innan ChatGPT-3 lanserades. Jag har testat en mängd strategier för att få fram det jag vill ha. Under tiden har AI:n blivit betydligt bättre på nästan allt. Som sökverktyg – vilket de flesta antagligen använder AI till – har det sina begränsningar, men även enorma möjligheter. Själv har jag fokuserat på idégenerering och att strukturera tankar och koncept.
Efterhand har ChatGPT det blivit ett mellanting mellan verktyg och medarbetare för mig. Jag kan be om en kort analys av en text jag skrivit eller ett ämne jag vill utforska. Analysen är klar på ingen tid alls, och jag kan gå vidare och borra mig djupare in i ämnet. Efter en längre diskussion med ChatGPT ber jag ofta om en sammanfattning av vad vi diskuterat. Ibland klipper jag ut den texten och redigerar om den till en synopsis eller ett ramverk för vidare utforskning. Sedan matar jag in min redigerade text igen och ber om en ny analys. Den processen ger mig ständigt nya infallsvinklar och idéer.
Att använda AI för att arbeta med idéer, koncept och text känns logiskt och effektivt för mig.
För mig är det här bollandet fram och tillbaka extremt tillfredsställande. Det är som att ha ett team av experter som ger input om allt jag behöver hjälp med, organiserar och analyserar allt in i minsta detalj och på ett ögonblick. Jag kastar ut en fråga, ett påstående eller en idé och får tillbaka mängder av infall, kommentarer och nya perspektiv. Genom att pressa ChatGPT att vara mer kritisk eller resonera på ett specifikt sätt kan jag forma och tweaka processen tills jag är nöjd.
Vi kan självklart inte stoppa AI-utvecklingen – det tåget gick för länge sedan. Teknologin finns och utvecklas snabbare än någon tidigare teknik. Många jag pratat med är uppgivna och oroade för att AI ska ta deras jobb. Och ja, många jobb kommer att försvinna – det har redan börjat ske. Jag har ju precis medgett att jag ser ChatGPT som en hel avdelning av research-experter och assistenter.
Att använda AI för att arbeta med idéer, koncept och text känns logiskt och effektivt för mig. Jag får fortsätta vara kreativ och känner att jag kontrollerar processen. Men som grafisk designer, med en konstnärlig utbildning i botten, känner jag annorlunda när det kommer till bildgenerering. Idag svämmar marknaden över av AI-genererade bilder som är tekniskt imponerande men ofta fullständigt själlösa.
Vi kan dock påverka processen, på samma sätt som jag gör med text. Om vi är tillräckligt kritiska och skarpa i våra metoder kan vi, mitt i denna tsunami av lättgennererat innehåll hitta något att fånga upp och förädla. Men då krävs kunskap, erfarenhet och ett tränat öga. Ett otränat öga ser bara vad AI skapar; ett tränat öga ser vad som saknas. Det är inte tekniken som avgör vad som är bra design – det är vi. Om automatisering hotar att kväva det kreativa arbetet blir vår förmåga att vara kritiska och skarpa ännu viktigare.
När jag skriver detta, väntar vi fortfarande på bättre verktyg för rörliga AI-genereringar och mer intuitiva designverktyg. Jag vill ha den kreativa dialogen fram och tillbaka även när jag skapar bilder, rörliga medier och musik. Jag vill ha sista ordet och behålla min vision och skaparglädje. Om AI tar över allt det roliga och lämnar oss med de tråkiga uppgifterna vore det en tragisk utveckling.
Lämna ett svar